Rulett kerék, cigaretta, dobókocka, sütemény, alkohol szerepel a képen.

A függőségekről

 

A szenvedélybetegségek (addiktológiai kórképek) fogalmába tartoznak azok a magatartászavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását vagy bizonyos viselkedések ismételt végrehajtását (szerencsejáték, túlevés) foglalják magukba, a szertől függőség (dependencia) alakul ki abban az értelemben, hogy a személy nem tud lemondani e szerek használatáról, akkor is fogyasztja, végrehajtja, ha a testi, pszichés, vagy szociális ártalmait érzékeli, és ha a szer fogyasztását környezete ellenzi vagy tiltja. Azonban ma már a szenvedélybetegségek nagy csoportját számos más tünetegyüttes is gazdagítja.

 

Kialakulása:

Lehetséges a kontrollvesztésre való hajlam öröklése genetikai úton, ami azt jelenti, hogy a személy a születésétől fogva képtelen mértéket tartani azokban a dolgokban, amelyek számára örömet okoznak. Ez lehet az alkoholfogyasztás, kábítószerhasználat, munka, szex, internetezés.Bármi.
Kialakulhat még a gyermekkorban látott minta miatt. A gyermek számára elsődleges szocializációs folyamatokat a szülők viselkedése határozza meg. Ha azt látja, hogy szülei rendszeresen fogyasztanak valamit, akkor számára az természetessé válik. Bármilyen élethelyzetben megfelelőnek gondolja a fogyasztást.
Később kíváncsiságból is kipróbálhatja, illetve az agy jutalmazóközpontjában bekövetkezett biokémiai változások miatt kialakul a függőség lelkileg is. Tehát létezik nem csak fizikai függőség, amely a kémiai szerek hatására (hatóanyagai miatt) alakul ki, hanem a lelki problémák (szorongás, düh, harag, öröm, megelégedettség) hibás kezelése miatt fordul a szerekhez, problémás viselkedéshez, amely megszabadítja az őt fájdalmasan érintő helyzetekben érzett érzelmektől.

Az alkoholizmus

 

Az alkoholizmus fogalma: Az alkohol rendszeres, mértéktelen, hozzászokás-szerű fogyasztásából eredő, testi és lelki károsodásokkal járó állapot, amely az alkoholfogyasztásról való leszokás képtelenségével társul.

 
Alkoholbetegség: Alkoholbetegnek tekintjük azokat az egészségügyi ellátásra szoruló rendszeres italfogyasztókat, akik italfogyasztásuk következtében személyiségi, magatartási, társadalmi, életviteli vonatkozásban súlyosan sérültek, az alkohollal pszichotikus függésbe kerültek és/vagy szomatikusan is károsodtak.
 
 
Tünetek:
 • Az alkoholista tagadja alkoholizmusát.
 • Öncélú hazudozás.
 • Gyakran túlteljesítve törnek előre választott hivatásukban.
 • Erkölcsi romlás, ravaszság.
 • Látszat-nagyvonalúság.
 • Mások megalázása.
 • Alaptalan vádaskodás.
 • Felszínes érzelmek, agresszív szexuális viselkedés.
 • Ésszerűtlen sértődöttség.
 • Rendkívüli alkoholfogyasztási kapacitás, reggeli ivás, előivás.
 • Italozással szorosan összefüggő események, összejövetelek szervezése.
 • Hipochondria.
 

Szex és szerelemfüggés jellemzői

 
 
 
1. Kevés egészséges kötődés, szexuális kalandok és/vagy érzelmi viszony ismeretlenekkel.
 
2. A magánytól és az elhagyatottságtól való félelem miatt fájdalmas, romboló kapcsolatok fenntartása, vagy folytonos visszatérés ezekbe a kapcsolatokba. Függőség-igény titkolása önmagunk és mások előtt is egyre elszigetelődés elidegenedés barátoktól, családtagoktól, önmagunktól
 
3. Az érzelmek és a szex hiányától való félelem miatt, kapcsolatok kényszeres keresése és hajszolása egyik a másik után, olykor egyszerre több szexuális és érzelmi kapcsolat is
 
4. Összekeveredik a szerelem a kívánással, a testi és szexuális vonzódással, a sajnálattal, és/vagy azzal a vággyal, hogy valakit megmentsünk, vagy ő mentsen meg minket.
 
5. Üresnek és „fél embernek” érezzük magunkat, ha egyedül vagyunk. Annak ellenére, hogy tartunk az intimitástól és az elköteleződéstől, folyamatosan keressük a társkapcsolatokat és a szexuális kalandokat.
 
6. Szexszel vezetjük le a stresszt, a bűntudatot, a magányt, a haragot, a szégyent, a félelmet és az irigységet. A szexualitást és az érzelmi függőséget a gondoskodás, a törődés és a támogatás pótlékaként használjuk.
 
7. A szexualitást és az érzelmi kötődést mások manipulálására és kontrollálására használjuk.
 
8. Romantikus vagy szexuális megszállottságunk vagy fantáziálásunk súlyosan hátráltat vagy cselekvésképtelenné tesz bennünket.
 
9. Oly módon kerüljük el az önmagunkért való felelősségvállalást, hogy érzelmileg már elkötelezett emberekhez vonzódunk.
 
10. Az érzelmi függőség, a romantikus szerelmi viszonyok, vagy a kényszeres szexuális tevékenységek hálójában vergődünk.
 
11. Annak érdekében, hogy elkerüljük a sebezhetőség érzését, távol tartjuk magunkat minden intim viszonytól, összetévesztjük a szexuális és érzelmi „anorexiát” a felépüléssel.
 
12. Másoknak varázslatos képességeket tulajdonítunk. Előbb idealizáljuk és üldözzük őket, utóbb szemükre hányjuk, hogy csalatkoznunk kellett velük kapcsolatos elképzeléseinkben és reményeinkben.
 
Forrás: Anonim Szex- és Szerelemfüggők =Sex and Love Addicts Anonymous - SLAA) www.slaa.hu