Rulett kerék, cigaretta, dobókocka, sütemény, alkohol szerepel a képen.

A függőségekről

 

A szenvedélybetegségek (addiktológiai kórképek) fogalmába tartoznak azok a magatartászavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását vagy bizonyos viselkedések ismételt végrehajtását (szerencsejáték, túlevés) foglalják magukba, a szertől függőség (dependencia) alakul ki abban az értelemben, hogy a személy nem tud lemondani e szerek használatáról, akkor is fogyasztja, végrehajtja, ha a testi, pszichés, vagy szociális ártalmait érzékeli, és ha a szer fogyasztását környezete ellenzi vagy tiltja. Azonban ma már a szenvedélybetegségek nagy csoportját számos más tünetegyüttes is gazdagítja.

 

Kialakulása:

Lehetséges a kontrollvesztésre való hajlam öröklése genetikai úton, ami azt jelenti, hogy a személy a születésétől fogva képtelen mértéket tartani azokban a dolgokban, amelyek számára örömet okoznak. Ez lehet az alkoholfogyasztás, kábítószerhasználat, munka, szex, internetezés.Bármi.
Kialakulhat még a gyermekkorban látott minta miatt. A gyermek számára elsődleges szocializációs folyamatokat a szülők viselkedése határozza meg. Ha azt látja, hogy szülei rendszeresen fogyasztanak valamit, akkor számára az természetessé válik. Bármilyen élethelyzetben megfelelőnek gondolja a fogyasztást.
Később kíváncsiságból is kipróbálhatja, illetve az agy jutalmazóközpontjában bekövetkezett biokémiai változások miatt kialakul a függőség lelkileg is. Tehát létezik nem csak fizikai függőség, amely a kémiai szerek hatására (hatóanyagai miatt) alakul ki, hanem a lelki problémák (szorongás, düh, harag, öröm, megelégedettség) hibás kezelése miatt fordul a szerekhez, problémás viselkedéshez, amely megszabadítja az őt fájdalmasan érintő helyzetekben érzett érzelmektől.