Szex és szerelemfüggés jellemzői

 
1. Kevés egészséges kötődés, szexuális kalandok és/vagy érzelmi viszony ismeretlenekkel.
 
2. A magánytól és az elhagyatottságtól való félelem miatt fájdalmas, romboló kapcsolatok fenntartása, vagy folytonos visszatérés ezekbe a kapcsolatokba. Függőség-igény titkolása önmagunk és mások előtt is egyre elszigetelődés elidegenedés barátoktól, családtagoktól, önmagunktól
 
3. Az érzelmek és a szex hiányától való félelem miatt, kapcsolatok kényszeres keresése és hajszolása egyik a másik után, olykor egyszerre több szexuális és érzelmi kapcsolat is
 
4. Összekeveredik a szerelem a kívánással, a testi és szexuális vonzódással, a sajnálattal, és/vagy azzal a vággyal, hogy valakit megmentsünk, vagy ő mentsen meg minket.
 
5. Üresnek és „fél embernek” érezzük magunkat, ha egyedül vagyunk. Annak ellenére, hogy tartunk az intimitástól és az elköteleződéstől, folyamatosan keressük a társkapcsolatokat és a szexuális kalandokat.
 
6. Szexszel vezetjük le a stresszt, a bűntudatot, a magányt, a haragot, a szégyent, a félelmet és az irigységet. A szexualitást és az érzelmi függőséget a gondoskodás, a törődés és a támogatás pótlékaként használjuk.
 
7. A szexualitást és az érzelmi kötődést mások manipulálására és kontrollálására használjuk.
 
8. Romantikus vagy szexuális megszállottságunk vagy fantáziálásunk súlyosan hátráltat vagy cselekvésképtelenné tesz bennünket.
 
9. Oly módon kerüljük el az önmagunkért való felelősségvállalást, hogy érzelmileg már elkötelezett emberekhez vonzódunk.
 
10. Az érzelmi függőség, a romantikus szerelmi viszonyok, vagy a kényszeres szexuális tevékenységek hálójában vergődünk.
 
11. Annak érdekében, hogy elkerüljük a sebezhetőség érzését, távol tartjuk magunkat minden intim viszonytól, összetévesztjük a szexuális és érzelmi „anorexiát” a felépüléssel.
 
12. Másoknak varázslatos képességeket tulajdonítunk. Előbb idealizáljuk és üldözzük őket, utóbb szemükre hányjuk, hogy csalatkoznunk kellett velük kapcsolatos elképzeléseinkben és reményeinkben.
 
Forrás: Anonim Szex- és Szerelemfüggők =Sex and Love Addicts Anonymous - SLAA) www.slaa.hu