HCV - HIV szűrés a Kiút Alapítványnál

A gyorsteszt 20 perc elteltével ad megbízható eredményt.

A szűrőprogram 2022 novemberéig elérhető.

A hazai injektáló kábítószer-használók körében lehetőség van HCV- és HIV-szűrő vizsgálaton és tanácsadáson való részvételre.

A tanácsadással egybekötött ingyenes, anonim HIV- és HCV-gyorstesztekhez szükséges vér az ujjbegy - steril vérvételi lándzsával történő - megszúrása által kerül levételre.

A teszt

A teszt elvégzése során a névtelenség biztosított.

Pozitív eredmény esetén szükséges a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv felkeresése.

Elérhetőség: 6726 Szeged, Derkovits fasor 7-11.

Telefonszám: 06-62/592-500/178, 138 mellék

Rendelési idő: Szerda: 12.00 - 16.00 Csütörtök: 8.00 - 12.00

Bővebb információ a HIV-ről és a HCV-ről

Hepatitis-C (HCV) Vírus Vizsgálat

A Hepaitis-C vírus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A hepatitis  a máj gyulladásos folyamatát jelenti, melynek következtében diffúz vagy gócos májsejt elhalás következik be. A vírushepatitis  lehet akut (hetek alatt lezajló) vagy krónikus, (évekig, évtizedekig tartó, a májműködés elégtelenségéhez vezető ) betegség.  A hepatitis C  vírus (RNS vírus) elsősorban vérrel  (ide tartozik az IV droghasználat, piercing, tetoválás, vérzéssel járó ökölszex (fisting) is), vérkészítménnyel, ritkább esetben szexuális úton, vagy perinatálisan vihető át.  A HCV fertőzöttek  több mint 60%-ánál  krónikus májgyulladás  alakul ki.  Becsült adatok szerint  minden 500 lakosból 1 HCV vírus hordozó. Védőoltás nincsen. Hatékony terápia ma már hozzáférhető.

A fertőzöttek  mintegy felénél nincsenek akut hepatitisre utaló tünetek., a betegség  tünetszegényen, vagy észrevétlenül,  vagy teljesen tünetmentesen zajlik, és csupán  a krónikus stádium egy későbbi (10-20 év múlva) tünetekkel kísért szakaszában kerül diagnosztizálásra.

Az  IgG  típusú ellenanyag a fertőzés után kb. csak 90 nap elteltével mutatható ki. A 3 hónapos periódust nevezzük „ablak periódusnak”.

HIV Vizsgálat

A HIV fertőzés utáni 2-4 hét között a vírus antigén (p24) már kimutatható.  A csúcs a vírusfertőzés után 3 héttel mérhető.  A  vírusfertőzés után beindul az ellenanyag képződés, és abban a pillanatban, amikor az antigénnel szemben  fellép az ellenanyag túlsúly, már csak az ellenanyag mutatható ki. Ez a fertőzés utáni  3 -4 héttel következik be, természetesen vannak egyedi eltérések. Amennyiben csak vírus antigén mutatható ki, ez mindenképpen korai fertőződést jelent.

Negatív eredmény jelentése :  A szervezet 2-3 héttel korábban nem találkozott a vírussal.