Szolgáltatásaink
  • egyéni és csoportos tanácsadás, konzultáció
  • józanodó* csoport az amerikai  Minnesota modell szerint (bővebb információ a MM-ről: www.kiutalapitvany.hu/szolgaltatasok/minnesota-modell/ )
    Hétfőtől csütörtökig 15.00. órától 16.30-ig
  •  információs telefonvonal
  • jogi tanácsadás
  • segítségnyújtás a szociális és/vagy egészségügyi szolgáltatások eléréséhez
  • ártalomcsökkentés
  • közvetett megkereső munka
  • playback színházi csoport
  • filmvetítések
  • krízisintervenció
  • állapotfelmérés

Szolgáltatásaink igénybevétele ingyenes, anonim.

Szolgáltatásaink leírása

Egyéni és csoportos konzultáció:
A legfontosabb, amit tudnod kell rólunk, hogy olyanok /is/ fognak neked segíteni, akik maguk is megjárták a poklot, de mára megtanultak szabadon, szer nélkül élni! Hihetsz nekik, tudják, miről beszélnek!
Kérhetsz egyéni beszélgetést, hogy bizalommal mondhasd el a gondjaidat, és őszintén beszélhess magadról! Segítünk rávezetni a problémáid megoldására, a meglévő konfliktusaid rendezésére, azok kezelésére. Ha akarod,elhívhatod a szüleidet vagy a párodat vagy a gyermekedet, hogy közösen találjunk megfelelő megoldásokat a gondok megszüntetésére.
De találkozhatsz sorstársakkal is, és beszélgethetünk közösen a szenvedélybetegségek tüneteiről, az esetleges alternatívákról! Ehhez csak nyitottság és őszinteség szükséges! Tudtok egymásnak segíteni, és mi is tudunk nektek! Gyertek, segítünk!

Józanodó csoport:
Hétfőtől csütörtökig 15.00. órától 16.30-ig az absztinenciát megtartani és józanodni vágyókat várjuk. A csoport a Minnesota modell alapján működik, melyről bővebben inromálódhatsz ide kattintva: Minnesota Modell.
*Józanodás=Szerek használatától mentes, gondolkodás-, és viselkedésváltozásban megnyilvánuló folyamat, mellyel egy megváltozott életmód, életszemlélet kialakítása a cél. Ebben az értelemben nem a detoxikációs időszakra gondolunk.
“A Minnesota azért működik, mert túlmutat azon a célon, hogy: ne igyál. Mélyreható, maradandó személyiségfejlődés a célja. Megváltoztatja az ember gondolkodását. Kritikus, érzelmileg sűrű helyzetekben az alkoholista azt mondja: gyorsan, nekem, sokat, még többet! Tele van hárításokkal, míg a józan vállalja önmagát, és nem arra törekszik, hogy megússza a dolgokat” Dr. Tóth Miklós: abcug.hu/legdurvabb-alkoholistakat-visszahozzak-az-eletbe/

Információs telefonvonal:
Telefonszolgáltatásunk érted van! Hívj, ha információkra van szükséged bármelyik szenvedélybetegséggel kapcsolatban, ha többet szeretnél tudni saját függőségedről vagy ha csak félsz, hogy már nem csak használod a szert, hanem függsz is tőle! Hívj bennünket, ha nem tudod, hol és hogyan kapcsolódhatsz be az egészségügyi vagy a szociális ellátó rendszerbe! Ha szűrésre szeretnél menni, de nem tudod,hogyan juthatsz oda! Ha félsz az elvonási tünetektől vagy egyszerűen nem mersz leállni! Segítünk, bízz bennünk! Szolgáltatásunk anonim!

Jogi tanácsadás:
A Szermentes Szigetet jogi problémáiddal, kérdéseiddel is felkeresheted! Ingyenesen megtudhatod, mit tégy, ha rendőrségi idézőt, felszólítást kapsz!  Ha bűnügyben tanúként beidéznek és félsz elmenni! Ha házkutatás során találtak nálad szert és tanácstalan vagy! Nem kell félned, csak gyere és légy őszinte! Bizalmasan kezeljük ügyedet és bízhatsz szakembereinkben!

Segítségnyújtás a szociális és/vagy  egészségügyi szolgáltatások eléréséhez:
Ha járatlan vagy Szegeden az ügyeid intézésében, fordulj hozzánk, informálunk a szükséges teendőkről és intézményekről! Megmondjuk, mi hol van, hogyan veheted igénybe a szolgáltatásokat,milyen feltételek teljesítése mellett!

Ártalomcsökkentés:
Ez a tevékenységünk azt segíti elő, hogy ne rombold tovább saját egészségedet! Próbáld a szerhasználat során megromlott fizikai és mentális állapotodat legalább azon a szinten tartani, ahol most van! Gyere, például, tűt cserélni! Add le nálunk a használtat, s kapsz helyette steril tűt! Vigyáznod kell magadra, és ebben segítünk! Teljes névtelenséget biztosítunk számodra, nem kell félned!

Playback színházi csoport:
Gyere játszani, és ismerd meg önmagad! Játszd el, ami veled történt vagy ,meséld el és eljátsszák a többiek! Add ki magadból, ami fáj, és éld meg újra, ami jó érzéssel töltött el! Ismerd meg, hogyan viselkedsz és hogyan fejezed ki magad!
Sokat jelent, ismerni önmagad! Nagy előrelépés a szertől való megszabadulásban! Segítünk!

Filmvetítések:
A Szermentes Sziget filmklubot is szervez. Olyan filmeket mutat be, amelyek rólad is szólnak. Akár drogot, akár gyógyszert vagy alkoholt használsz, magadra fogsz ismerni ezekben a filmekben – és még netán nevetni is tudsz! A filmek után beszélgethetünk a történetről, a tanulságokról vagy arról, te hogy csináltad volna! Gyere, nézzük meg, aztán beszélgessünk!

Krízisintervenció:
Krízisnek tekintjük az olyan érzelmileg kritikus, feszült, fájdalmas, túlterhelő állapotot, amelyben a személy a lelki egyensúlyát veszélyeztető helyzettel kénytelen szembenézni. Ekkor ezen körülmények mindennél fontosabbakká válnak számára, figyelmét, gondolatait teljes egészében kitöltik, ennek ellenére az aktuális helyzetet a szokásos problémamegoldási stratégiákkal nem tudja sem elkerülni, sem megoldani. Olyan fenyegető állapotok ezek, amelyek általában külső események hatására jönnek létre (trauma, életciklus váltás). A krízisben lévő személy fenyegetettséget, kilátástalanságot, tehetetlenséget él meg. Ilyen krízishelyzet megoldásában is segítenek munkatársaink.

Állapotfelmérés:
A hozzánk érkező szerhasználatának, szenvedélybetegségének aktuális állapotát mérjük fel, különös figyelmet fordítva más függőségek megjelenésére is. Az állapotfelmérés után, ha szükséges továbbirányítjuk a megfelelőbb ellátás felé.

Ez talán segít abban, hogy ne zárd be magad! Légy nyitottabb és merj őszinte lenni! Várunk!