Melody Beattie : Április 04. A KONFLIKTUSOK MEGBESZÉLÉSE

2017.04.04 09:23
" A gyógyulás több mint hogy fogjuk a kalapunkat és odébbállunk.
Megtanulhatunk ott maradni és foglalkozni a problémákkal. Igazi, jól működő kapcsolatokat építhetünk ki."
(Lépj ki a társfüggőségből!)
A problémák és konfliktusok életünk és emberi kapcsolataink részei. A problémák megoldásának és a konfliktusok megtárgyalásának képességét idővel ki lehet fejleszteni, és ahogy az idő halad, javítani lehet.
Ha nem vagyunk hajlandók a kapcsolatainkban jelentkező problémák kezelésére és megoldására, ezt előbb-utóbb dühöt, az áldozattá válás érzését idézheti elő, hatalmi játszmák sarjadhatnak belőle, melyek csak súlyosbítják a problémát, és pocsékolják időnket, energiánkat.A problémák halmaza végül a kapcsolatok megszakadásához vezet.
Ha nem vagyunk hajlandók szembenézni egy problémával és megoldani, újra és újra az utunkba állhat.
Némely problémákat nem tudunk úgy elrendezni, hogy mindenki elégedett legyen. Néha éppen egy-egy korlát felállítása okozza a gondot, és nem lehet igazán megbeszélni. Ilyenkor világosan látnunk kell, mit akarunk és mire van szükségünk és meddig mehetünk el.
De vannak olyan problémák, amelyeket alaposan át lehet gondolni, meg lehet tárgyalni, és kölcsönösen kielégítő eredményt lehet elérni. A megoldásra gyakran adódnak olyan reális lehetőségek, amelyeket észre sem veszünk, amíg nem határozzuk el, hogy szembenézünk a kapcsolatainkban keletkezett problémákkal ahelyett, hogy menekülnénk előlük.
Először is hajlandónak kell lennünk a probléma felismerésére, a vádaskodás és szégyen elengedésére, és a kreatív megoldásokra kell összpontosítanunk. A sikeres megtárgyaláshoz és problémamegoldásukhoz pontosan tudnunk kell, meddig mehetünk el, mert így nem pazaroljuk az időt olyasmire, amiről esetleg szó sem lehet.
Meg kell tanulnunk felismerni, mire van szükség, és mit akar mindkét fél, és
hogyan lehet ezt elérni. Megtanulhatjuk a rugalmasságot úgy, hogy ne legyünk túl rugalmasak. Ha két, egymás iránt elkötelezett ember bizalmas kapcsolatban van, rá fognak jönni, hogyan kell a konfliktusaikat és problémáikat úgy megoldani, hogy mindkettőjük javára váljék.
Ma nyitott leszek arra, hogy megbeszéljem a kapcsolataimban adódó problémákat. Megkeresem az egyensúlyt, hogy ne legyek se túl szerény, se túl követelőző. Igyekszem kellő rugalmasságot tanúsítani a problémák megoldásában.