Melody Beattie : Április 15. KOMMUNIKÁCIÓ

2017.04.15 09:35
Erőnk birtokbavételének fontos része a világos, egyértelmű, az érdekeinket
képviselő kommunikáció elsajátítása. Nem kell kerülgetnünk a forró kását, hogy megszondázzuk a másik várható reakcióját. Ha megjegyzéseinkkel bűntudatot igyekszünk kelteni, bűntudatot fogunk érezni mi is. Nem kell a másikat feltétlenül kímélnünk, és azt sem várhatjuk el, hogy a másik is ezt tegye velünk. Beérhetjük azzal, ha meghallgat és elfogad, és mi tisztelettel meghallgatjuk a másik mondandóját.
Nem sokat ér, ha világos beszéd helyett csak célozgatunk. A másik nem tud
olvasni a gondolatainkban, s a köntörfalazásért joggal neheztel ránk. Legjobban úgy képviselhetjük felelősséggel azt, amit el akarunk érni, ha kerek perec kimondjuk. Így ahhoz is ragaszkodhatunk, hogy mások se kerteljenek. És ha egy kérésre nemet kell mondanunk, tegyük egészen nyugodtan. Ha valaki meg akarja szabni, mit tegyünk, kerek perec visszautasíthatjuk.
A felelősségteljes kommunikáció része az is, hogy nyíltan kifejezzük
csalódottságunkat vagy haragunkat; így nem késztetünk senkit találgatásra, illetve nem kényszerülünk arra, hogy ezek az érzések másképp keressenek utat. Ha nem tudjuk, mit mondjunk, ezt is nyugodtan megmondhatjuk.
Kérhetünk tájékoztatást, és a megfelelő szavak használatával törekedhetünk szorosabb kapcsolatra, de nem szabad agyonbeszélni a másikat. A butaságokra pedig nem muszáj odafigyelnünk. Mondjuk el, amit akarunk, és maradjunk ennyiben.
Ma beszélgetéseim során mellébeszélés nélkül és nyíltan fogok kommunikálni. Elkerülöm a másokat befolyásolni próbáló, célozgató, bűntudatgerjesztő kijelentéseket. Tudok tapintatos és megértő lenni, ha kell. És ugyanúgy tudom képviselni a saját érdekeimet.