Melody Beattie : Április 17. GONDOSKODJUNK MAGUNKRÓL

2017.04.17 09:56
A kapcsolati függőségből való kiszabadulást, illetve a szüleinktől való elszakadást gyakran tekintjük önvédelemnek: megtanulunk gondoskodni magunkról. Egyesek az önvédelmet az önzéssel azonosítják. Pedig nem az. Csak megtanulunk gondoskodni magunkról ahelyett, hogy mindig a másik emberre összpontosítanánk. Elsajátítjuk az önmagunkért való felelősséget ahelyett, hogy eltúloznánk a másokért való felelősséget. Arra figyelünk, amiért igazán felelősek vagyunk mások irányában, s ez sokkal jobban megy, ha vállunkat nem nyomja túl nagy felelősség.
A önmagunkról való gondoskodás néha azt jelenti, hogy "először én jövök", de többnyire azt, hogy "én is itt vagyok". Vagyis felelősek vagyunk magunkkért, és dönthetünk úgy, hogy kilépünk az áldozat szerepéből.
Megtanuljuk szeretni azt az embert, akitől gondoskodnunk kell - azaz saját
magunkat. Nem azért, hogy begubózzunk és agyonkényeztessük magunkat, hanem azért, hogy jobban tudjunk szeretni másokat, és hagyjuk, hogy ők is szeressenek minket.
Az önmagunkról való gondoskodás nem az önzéssel, hanem az önbecsüléssel azonos.
Istenem, segíts, hogy szeressem magam. Segíts, hogy megszabaduljak a
felebarátaimért érzett túlzott felelősségtől. Mutasd meg, mit kell tennem azért, hogy gondoskodhassam magamról, és kellő mértékben vállaljak felelősséget másokért.