Melody Beattie : Augusztus 03. ÉLJÜNK ERŐNKKEL KAPCSOLATBAN!

2017.08.03 09:02
"Amit kapcsolati függőségnek nevezek, leginkább félelem és pánik, mivel életem nagy részében úgy éreztem, bántottak, csapdába ejtettek, és fogalmam sem volt, hogy óvjam meg magam kapcsolataimban." 
(Név nélkül)
Mindegy, hogy mióta zajlik gyógyulásunk, még mindig hajlamosak lehetünk arra, hogy lemondjunk erőnkről másokkal - akár felettesünkkel, új szerelmünkkel, gyermekünkkel - szemben. Amikor így teszünk, olyan érzelem - és gondolathalmazt élünk át, melyet "függőségi rohamnak" nevezhetünk: haragot, bűntudatot, félelmet, zűrzavart. E feszültséggel terhes időszakokban előfordulhat, hogy visszatérünk régi viselkedésformáinkhoz. Azoknál, akik esetleg felnőtt korukban is szorosan kötődnek a szüleikhez, ez a kötődés súlyos stresszt idézhet elő.
Nem muszáj beleragadnunk a függőségbe. Nem kell szégyellnünk magunkat az állapotunkért. Ne vádoljuk érte se magunkat, se másokat. Csupán éljünk az erőnkkel.
Gyakorold ezt! Gyakorold, hogy erőddel élve óvd magad, mindegy, kivel hol vagy, mit csinálsz éppen. A gyógyulás mindössze ennyi. Ez nem jelenti azt, hogy átesünk a ló másik oldalára, és másokat akarunk irányítani; nem kell sértegetnünk vagy bántanunk őket. Csak azt jelenti, hogy saját erőnkkel élve, óvjuk magunkat. Ez az elhatározás lehet, hogy félelmet vált ki belőled. Ami teljesen normális. Óvd magad! Benned vannak a válaszok, s az erő is, hogy megtedd. Kezdj hozzá ma! Kezdd el ott, ahol vagy! Kezdd azzal, hogy legjobb képességeid szerint őrzöd magad, aki most vagy!
Ma arra összpontosítok, hogy saját erőmmel élve óvjam magam. Nem engedem, hogy félelmeim vagy a hamis szégyenérzet és bűntudat eltántorítson ettől.