Melody Beattie : Augusztus 06. A PROBLÉMÁK MEGOLDÁSA

2017.08.06 09:37
A problémák arra valók, hogy megoldjuk őket. Egyesek sokkal több időt
fecsérelnek arra, hogy problémáik miatt sopánkodnak, mint amennyit
megoldásukra szánnak. „Miért éppen velem történik ez?”, „Hát nem szörnyű az élet?”, „Hogy történhetett ilyesmi velem?”, „Te jó ég! De borzalmas!”, „Miért pont engem szemelt ki az Isten (az univerzum, az adott személy vagy az élet)?”
A problémák elkerülhetetlenek. Mások előre láthatók. Némelyek meglepetésként jelentkeznek. De soha ne lepődjünk meg azon, hogy rendszeresen szembekerülünk velük.
A jó hír az, hogy minden problémának van megoldása is. Néha azonnal. Néha eltart egy ideig, hogy rájöjjünk. Néha az a megoldás, hogy elengedjük a dolgot. Néha nekünk kell megoldanunk, néha másra vár ez a feladat. Olykor magától adódik, mit kell tennünk; máskor küszködünk, botladozunk, és miután megtesszük, amire képesek vagyunk, a többit Felsőbb Erőnk segítségére kell bíznunk. Néha a probléma hozzátartozik az élethez. Néha azért fontos, mert tanulunk valamit belőle és megoldásából. Néha valami jó kezd testet ölteni általuk életünkben. Olyan irányba terelnek minket, amelyik sokkal jobb, mint amerre egyébként mentünk volna. Néha csak vannak, néha pedig azt jelzik, hogy rossz vágányra tévedtünk. Meg lehet tanulni, hogy a problémákat az élet elkerülhetetlen velejáróinak tekintsük. Meg lehet tanulni, hogyan oldhatjuk meg őket. Meg lehet tanulni, hogy bízzunk problémamegoldó képességünkben. Meg lehet tanulni, hogy felismerjük, melyik terel új utakra, és melyik az, ami azonnal megoldásért kiált. Meg lehet tanulni, hogy a probléma helyett a megoldásra összpontosítsunk, és pozitívan közelítsünk az élethez, a problémák és megoldások elkerülhetetlen áramához.
 
Ma megtanulom, hogy a megoldásban bízzak ahelyett, hogy a problémák
áldozatává válnék. A problémákat nem arra használom, hogy bizonyítsam,
mennyire tehetetlen vagyok, milyen mártír sorsot róttak rám az égiek. Nem
hordozom körül véres kardként gondjaimat, azt bizonyítandó, milyen borzalmas az élet. Megtanulok bízni a problémák és megoldások áramában. Istenem, segíts megoldanom azokat a problémákat, amelyeket ma meg tudok oldani! Segíts, hogy a többit elengedjem! Segíts hinnem abban, hogy meg tudok velük birkózni!
Minden problémának van megoldása.