Melody Beattie : Augusztus 19. A SZÉGYEN ELENGEDÉSE

2017.08.19 07:57
A szégyen az a sötét, erőteljes érzés, amely visszafogja az embert. Igaz, a szégyenérzet megakadályozhatja, hogy helytelenül cselekedjünk. De sokunk hozzászokott, hogy olyan egészséges viselkedésmódokhoz is hozzákapcsolja,
amelyek a javát szolgálhatnák.
A rosszul működő családokban egészséges viselkedésmódokhoz is kapcsolódhat a szégyenérzet, úgymint az érzéseinkről való beszélgetés, elhatározások, szórakozás, siker, törődés magunkkal, akárcsak az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Szégyellnünk kellett, ha kérni merészeltük, amire vágytunk, vagy amire szükségünk volt, vagy ha nyíltan és őszintén kommunikáltunk valakivel, ha szeretetet adtunk vagy elfogadtunk.
A szégyenérzet néha félelemnek, haragnak, közönyösségnek álcázza magát, vagy kényszert érezhetünk arra, hogy elszaladjunk és elbújjunk - írja Stephanie E. De ha sötét gondolataink vannak, ha rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, az valószínűleg nem más, mint szégyenérzet.
Gyógyulásunk során megtanuljuk felismerni a szégyenérzetet. És ha már felismertük, azt is megtanulhatjuk, hogy megengedjük. Mostantól fogva elfogadjuk és szeretjük magunkat.
Jogod van a létezésre. Jogod van ahhoz, hogy az légy, aki vagy. És soha, de soha ne hagyd, hogy a szégyenérzet mást sugalljon.
Ma megtámadom és legyőzöm szégyenérzetemet.