Melody Beattie : Augusztus 22. FELELŐSSÉG CSALÁDUNK TAGJAIÉRT

2017.08.22 09:19
"Még most is emlékszem arra, ahogy édesanyám a szívéhez kapott, és azzal fenyegetőzött, hogy szívrohamot kap és meghal, és én leszek az oka."
(Név nélkül)
Sokunk esetében a gyermekkorban gyökeredzik az a hit, hogy felelősek vagyunk mások érzéseiért, és ezt a hitet szűkebb családunk plántálta belénk. Lehet, hogy azt mondták, megkeserítjük anyánk, vagy apánk életét, ebből pedig logikusan következett, hogy felelősek vagyunk boldogságukért. Az, hogy mi vagyunk felelősek szüleink boldogságáért vagy nyomorúságáért, a túlzott hatalom hitével
vagy bűntudattal tölthet el.
Szüleink fölött nincs ilyen hatalmunk, nem irányíthatjuk érzelmeiket, életük folyását. Azt sem kell megengednünk, hogy nekik ilyen hatalmuk legyen fölöttünk. Szüleink a tőlük lehető legjobbat tették. Mégsem kell elfogadnunk semmi olyan meggyőződést tőlük, amely egészségtelen. A szüleink, de azért nincs mindig igazuk. A szüleink, de meggyőződéseik és viselkedésük nem mindig egészségesek, és nem szolgálják mindig a mi valódi érdekünket.
Szabadon megvizsgálhatjuk és kiválaszthatjuk a magunk meggyőződéseit.
Engedd el a bűntudatot! Engedd el a túlzott felelősséget szüleiddel és családod más tagjaival szemben. Nem kell hagynunk, hogy destruktív meggyőződéseik irányítsák érzelmeinket, viselkedésünket, életünket.
Ma hozzákezdek, hogy felszabadítom magam minden olyan önpusztító hiedelem alól, melyet szüleim adtak át nekem. Igyekszem megfelelő elképzeléseket és határokat kialakítani arról, mekkora hatalmam és felelősségem legyen szüleim irányában.