Melody Beattie : Augusztus 23. GONDOSKODÁS ÖNMAGUNKRÓL

2017.08.23 13:19
"Mikor leszünk szeretetre méltók? Mikor érezzük magunkat biztonságban? Mikor kapjuk meg azt a védelmet, gondozást és szeretetet, amit bőven megérdemlünk? Akkor kapjuk meg, ha mi megadjuk magunknak."
(Lépj ki a társfüggőségből!)
Zavarba ejthet az az ötlet, hogy mi adjuk meg magunknak azt, amit szeretnénk, és amire szükségünk van, különösen akkor, ha évekig abban a tudatban éltünk, hogy nem helyes, ha magunkkal többet törődünk. Meg lehet tanulni, hogy ne arra fordítsuk minden energiánkat, hogy másokkal és az ő felelősségük átvállalásával foglalkozzunk, hanem magunkkal, és a magunkkal szembeni felelősségünkkel. Ezt
mindennapos gyakorlással sajátíthatjuk el.
Először lazuljunk el, lélegezzünk mélyeket, és engedjük el félelmeinket, hogy minél nagyobb békesség töltsön el. Ezután kérdezzük meg magunktól: Mit kell tennem, hogy gondoskodjam magamról, ma vagy ebben a pillanatban? Mire van szükségem, és mit szeretnék csinálni? Mivel juttathatom kifejezésre, hogy szeretem magam, és felelősséget érzek magamért?
Annak a hiedelemnek vagyok-e a foglya, hogy mások felelősek értem és az én boldogságomért? Ha így van, először ezen kell változtatnom. Én vagyok a felelős magamért.
Azért vagyok ideges, a miatt aggódom, hogy elhanyagoltam valamilyen kötelességemet? Akkor talán itt az ideje, hogy elengedjem félelmeimet, és megtegyem, amit kell.
Úgy érzem, összecsapnak a fejem fölött a hullámok? Kicsúsztak kezemből a dolgok? Akkor lehet, hogy vissza kell térnem a Tizenkét Lépéses program, Első Lépéséhez.
Túl sokat dolgoztam? Lehet, hogy szabadságot kell kivennem és szórakoznom egy kicsit. Elhanyagoltam a munkámat és napi feladataimat? Akkor lehet, hogy vissza kell térnem az eredeti kerékvágásba. Az önmagunkkal való törődésre nincs szabály, recept vagy útmutató.
Mindnyájunknak van útmutatója - bennünk, magunkban. Csak fel kell tennünk a kérdést: Mit kell tennem azért, hogy szeretettel és felelősséggel gondoskodhassam magamról? Ezután figyelnünk kell a válaszra. Nem olyan nehéz. Az a legfőbb, hogy bízzunk a válaszban, és legyen bennünk annyi bátorság, hogy megtegyük, amit hallottunk.
Ma arra összpontosítok, hogy magammal törődjem. Bízom magamban és Felsőbb Erőmben, aki vezetni fog ebben a folyamatban.