Melody Beattie : Augusztus 24. NYOLCADIK LÉPÉS

2017.08.24 13:07
"Listát készítünk mindazokról, akiknek ártottunk és igyekszünk ezt jóvátenni."
(Névtelen Alkoholisták programjának Nyolcadik Lépése)
A Nyolcadik Lépést nem büntetésnek szánták; célja, hogy megszabadítson a bűntudattól, a szorongástól és a disszonanciától.
Először is listát készítünk azokról, akiknek ártottunk, miközben a túlélésért küzdöttünk. Önmagunkban valószínűleg több kárt tettünk, mint bárki másban,tehát írjuk föl magunkat első helyre ezen a listán.
Gyakran hajlunk arra, hogy bűntudatot érezzünk mindennel kapcsolatban, amit tettünk, és mindenkivel szemben, akivel valaha kapcsolatba kerültünk. Ez indokolatlan bűntudat. A lista segíti, hogy tisztázzuk, okkal vagy ok nélkül
büntetjük-e magunkat. Legyünk teljesen őszinték, és ne tagadjunk le semmit magunk előtt.
Ha már kész a lista, legyen bennünk hajlandóság arra, hogy kárpótoljuk azokat, akik a listánkon szerepelnek, mert csak így gyógyulhatunk meg. Ez nem jelenti azt, hogy szégyellnünk kell és meg kell büntetnünk magunkat; azt jelenti, hogy küzdjük le büszkeségünket, és ne keressünk újabb és újabb mentségeket. Ha megtesszük, még javítunk is önbecsülésünkön. Helyreáll a jó kapcsolatunk önmagunkkal, másokkal és Felsőbb Erőnkkel.
Ma igyekszem őszintén megérteni azokat, akiket megbántottam. Istenem, segíts,hogy elengedhessem büszkeségemet és mentségeimet. Segíts, hogy kárpótoljam mindazokat, akiknek ártottam, és ez által javítsam kapcsolatomat önmagammal, és másokkal.