Melody Beattie : Január 17. TÉGY ÚGY, MINTHA…

2017.01.17 09:25
Az a fajta viselkedés, amit így hívunk: „úgy teszek, mintha…”, hatásos eszköz lehet a gyógyulásban. Ha úgy teszek, mintha…, a pozitív hozzáállást gyakorlom. Ez a tettetés pozitív megjelenése. Kimozdíthatjuk vele magunkat, ha sarokba szorultunk.
 
Az „úgy teszek, mintha…” akkor segít, ha valamilyen érzés károsan eluralkodik rajtunk. Ilyenkor tudatosan úgy teszünk, mintha jól éreznénk magunkat, és egy idő múlva valóban jól fogjuk érezni magunkat.
 
Ha egy probléma nem hagy nyugodni, de „úgy teszünk, mintha…”, ez segíthet kilábalni a gondból. Úgy teszünk, mintha a probléma már megoldódott volna, tehát továbbléphetünk.
 
Gyakran megesik, hogy ha úgy teszünk, mintha elhatárolódnánk bizonyos dolgoktól, előkészítjük a talajt arra, hogy csakugyan el tudjunk határolódni. Sok olyan területe van az életnek, ahol ezzel az eszközzel - más, a gyógyulást elősegítő eszközökkel együtt – megteremtjük az alapot a vágyott valóság számára. Úgy teszünk, mintha szeretnénk magunkat, míg nem kezdünk el csakugyan törődni magunkkal. Úgy teszünk, mintha jogunk lenne nemet mondani, míg el is hisszük, hogy megtehetjük.
 
Természetesen nem teszünk úgy, mintha elég pénzünk lenne kifizetni valamit, ha éppen nincs. Nem állítjuk egy alkoholistáról, hogy nem iszik. A pozitív tettetést gyógyító eszközként alkalmazzuk, hogy alapot teremtsünk új viselkedésmintáink számára. Erőnek erejével rávesszük magunkat a pozitív viselkedésre – így elég időt adunk ahhoz, hogy érzéseink szinkronba kerüljenek a valósággal.
 
Az „úgy teszek, mintha…” jó eszköz félelmeink, kételyeink legyőzésére és elveszett önbecsülésünk visszaszerzésére. Nem hazudunk magunknak, nem vagyunk becstelenek. Csak megnyílunk a jövőben rejlő csodás lehetőségek előtt ahelyett, hogy ezt a jövőt mostani érzéseinkkel és körülményeinkkel korlátok közé szorítanánk.
 
Istenem, mutasd meg, életem mely területein segítene, ha „úgy tennék, mintha…”. Vezess, miközben ezt a gyógyító eszközt alkalmazom, hogy jobb életet és egészségesebb kapcsolatokat létesíthessek!