Melody Beattie : Május 04. MEGSZABADULÁS KÉNYSZERES ZAVARAINKTÓL

2017.05.04 10:50
"Köszönöm, hogy tegnap józan maradhattam. Kérlek, segíts, hogy az legyek ma is."
(A Névtelen Alkoholisták programjából.)
Amikor elkezdtem a kapcsolati függőségből való megszabadulás folyamatát, szörnyen dühös voltam, hogy megint ki kell magam gyógyítani valamiből. Hét évvel ezelőtt kezdtem el ugyanis egy, a vegyi anyagoktól való függőségből való kigyógyulási programot. Nem éreztem tisztességesnek, hogy ugyanannak az embernek két ilyen komoly problémával kelljen megküzdenie egyetlen életben.
De túljutottam a haragon. Rájöttem, hogy a két gyógyulási folyamat nincs elszigetelve egymástól. Sokan vannak így mások is: egyszerre próbálnak
kigyógyulni a kapcsolati függőségből és a szenvedélybetegségekből, úgymint alkoholizmus, drogfüggőség, játékszenvedély, kóros evés, munkamánia vagy szexfüggőség. Mások más kényszeres rendellenességektől próbálnak megszabadulni; ezek a túlzott gondoskodási kényszertől, a depresszión át a kényszeres bűntudatig vagy szégyenérzetig terjedhetnek.
A gyógyulás fontos része, hogy mindenféle kényszeres és szenvedélybeteg viselkedésmódtól megszabadítsuk magunkat. A gyógyulás egy egészséges életvezetésnek nevezett nagyszoba, amelybe már beléptünk.
Beláthatjuk, hogy függőségeink erősebbek nálunk. Ilyenkor egy Nagyobb Erőhöz folyamodhatunk, hogy segítsen megszabadulni tőlük. Már tudjuk, hogy bízhatunk ebben az erőben. És ha már egyszer aktívan elkezdtük az öngyógyítást, Isten segíteni fog, hogy megszabaduljunk kényszereinktől.
Istenem, segíts ma, hogy mindenre odafigyeljek a gyógyulásommal kapcsolatban. Segíts belátnom, hogy mielőtt munkálkodni kezdhetnék gyógyulásom érzékenyebb területein, például kapcsolati problémáimon, kényszeres viselkedésformáimtól kell megszabadulnom.