Melody Beattie : Május 09. ÚJ VISELKEDÉSMÓDOK ELSAJÁTÍTÁSA

2017.05.09 09:58
"Néha néhány lépést teszünk visszafelé. Ez is rendben van. Néha még szükséges is.
Néha hozzátartozik előrehaladásunkhoz."
(Ne függj többé senkitől!)
Az élet gyengéd tanító.
Azt akarja megtanítani nekünk, ami fontos. Egyesek azt mondják, hogy ezeket a tanulnivalókat mi magunk választottuk ki még születésünk előtt. Némelyek szerint
mások választották ki számunkra.
Zavarbaejtő, mi mindent kell megtanulnunk. Mintha benn ülnénk egy számtanórán, és hallgatnánk a tanárt, aki olyasmiről magyaráz, amit fel sem tudunk fogni. Nem értjük a dolgok, de a tanár magától értetődőnek veszi, hogy értjük. Olyan érzés lehet ez, mintha valaki érthetetlen üzenetekkel kínozna bennünket. Erőlködünk, erőlködünk. Dühösek leszünk. Idegesek. Zavartak. Végül kétségbeesetten úgy döntünk, hogy úgysem fogjuk soha megérteni.
Később, mikor már nyugodtan sétálgatunk, bevillan valami. A megértés ajándéka lassan eljutott lényünk legmélyére. És már értjük a dolgot. Megtanultuk. Másnap már el sem tudjuk képzelni, hogy tegnap nem értettük. Nehéz megérteni azok idegességét, zavarát, akik még mindig nem értik. Most már olyan könnyűnek tűnik!
Az élet gyengéd tanító. Addig ismételgeti a leckét, amíg meg nem tanuljuk.
Rendjén való, ha idegesek, zavartak, dühösek vagyunk. Néha még az is, ha kétségbeesünk. Aztán jó, ha elmegyünk és hagyjuk, hogy a megvilágosodás magától bekövetkezzék.
Bekövetkezik.
Segíts emlékeznem arra, hogy a tehetetlenség és zavartság általában a növekedés
előzménye. Ha mostani helyzetemet kihívásnak érzem, ez azért van, mert valami
újat tanulok, a megértés magasabb szintjére emelkedem. Segíts, hogy hálás
legyek, ha épp ideges vagyok is amiatt, hogy életem ilyen izgalmas leckék egymásutánja.