Melody Beattie : Május 13. BIRTOKHATÁROK

2017.05.13 09:29
Elősegítheti gyógyulásunkat, különösen a távolabbra helyezkedés viselkedésmódjának elsajátítását, ha megtanuljuk pontosan azonosítani, ki mit birtokol.
Ha egy másik valamilyen problémával, érzéssel, függőséggel vagy önpusztító viselkedéssel él együtt, ez az övé, nem a miénk. Ha valaki mártír, ha belefullad a negatívításba, ez az ő problémája nem a miénk.
Ha valaki tett valamit, és ennek következményeit szenvedi el, az őrá tartozik.
Ha valaki nem vesz tudomást vagy nem tud világosan gondolkodni valamiről, ez a
zavar az övé, nem a miénk.
Ha valaki nem tud igazán szeretni másokat, ha képtelen törődni velük, ez az ő
gondja, nem a miénk.
Mások hazugságai, csalásai, trükkjei, manipulációi, ide-oda csapódása nem a mi
gondunk, hanem az övék.
Mint, ahogy a reményeik és álmaik is. A bűntudatuk is. A boldogságuk vagy
nyomorúságuk is. A tévhiteik és az igazságaik is.
Ha úgy döntöttek, hogy nem szeretik magukat, ez az ő választásuk.
Az ő dolguk, mit mondanak, és mit tesznek.
Mi az, ami a miénk? Saját tulajdonunkat képezi viselkedésünk, problémáink, nyomorúságunk, választásaink és igazságaink, képességünk arra, hogy szeressünk, törődjünk és gondoskodjunk másokról, a gondolataink, a tagadásaink, a reményeink, és a jövőnkről szőtt álmaink. A mi dolgunk, hogy hagyjuk-e, hogy mások irányítsanak, manipuláljanak, becsapjanak, bántsanak minket.
Gyógyulás közben megtanuljuk, hogy mi a miénk. Ha valami nem tartozik ránk, nem vesszük magunkra. Ha mégis, megtanuljuk, hogyan adjuk vissza. Hagyjuk, hogy mások őrködjenek a felett, ami az övék, mi pedig vegyük birtokunkba azt, ami a miénk, és tanuljunk meg vigyázni rá.
Ma azon leszek, hogy fejlesszem annak felismerését, mi tartozik rám és mi nem. Ami nem az enyém, azt nem tartom meg. Magammal, a saját problémáimmal és felelősségeimmel törődöm. Leveszem a kezem arról, ami nem az enyém.