Melody Beattie : Március 09. ÓVJUK MAGUNKAT!

2017.03.09 09:37
Nem tehetjük azt, hogy meghúzzuk határainkat, s közben vigyázunk egy másik érzéseire, hiszen a kettő ellentmond egymásnak.
Milyen óriási kincs az együttérzés! Ugyanakkor mennyire megnehezíti, hogy meghúzzuk a határokat!
Jó, ha törődünk másokkal és érzéseikkel, de az is elengedhetetlen, hogy vigyázzunk magunkra. És ez néha választás elé állít.
Némelyikünk magában hordja azt a - családjától vagy vallásától kapott, s mélyen belevésődött - üzenetet, hogy soha ne sértse meg mások érzelmeit. Ezt most egy másik üzenettel helyettesíthetjük: magunkat se bántsuk. Vannak, akik megsértődnek, ha azt tapasztalják, hogy óvjuk - esetleg éppen tőlük - magunkat. Ez rendjén való. Miközben tanulunk, tapasztalatokat gyűjtünk és profitálunk a tapasztalatainkból - mint, ahogy ők is. Azzal hathatunk a legerőteljesebben és legjótékonyabban másokra, ha felelősséget vállalunk magunkért, és hagyjuk, hogy mások is ezt tegyék.
A másokkal való törődés segít. A gondjaik átvállalása nem. Meg lehet tanulni, hogy a határ a kettő között.
Ma kijelölöm a számomra fontos határokat. Elengedem azt az igényemet, hogy mások érzéseit óvjam, és a sajátjaimra fogok vigyázni. Megengedem magamnak, hogy óvjam magam, mert tudom, hogy ez a legtöbb, amit magamért és másokért tehetek.