Melody Beattie : Március 22. NE LÉGY ÁLDOZAT

2017.03.22 09:13
Jó, ha van egy jó napod. Jó, ha úgy érzed, helyesen cselekszel, jó úton jársz, és ura vagy az életednek.
Sokan azt tanultuk, és beillesztettük túlélési stratégiánkba, hogy akkor figyelnek ránk és ismernek el bennünket, ha áldozatok vagyunk. Ha az életünk csapnivaló, elviselhetetlenül nehéz, igazságtalan és irányíthatatlan, gondoljuk, akkor mások majd elfogadnak és szeretni fognak.
Lehet, hogy olyan emberektől tanultuk ezt, akik szintén azt tanulták, hogy a túlélés ára az áldozat-szerep.
Nem vagyunk áldozatok. Nem kell áldozattá válnunk. Nem kell kiengedni kezünkből életünk irányítását ahhoz, hogy megkapjuk az áhított figyelmet és szeretetet. Valójában ez a fajta szeretet nem így érhető el. Azt a szeretetet, amelyre igazán vágyunk, és amire szükségünk van, csakis saját erőnk birtokában kaphatjuk meg. Megtanuljuk, hogy akkor is képesek vagyunk megállni a saját lábunkon, ha néha jól esik rátámaszkodni valakire. Megtanuljuk, hogy valójában nem is ők tartanak meg álltukban. Csak mellettünk állnak.
Mindnyájunknak vannak rossz napjai, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnénk, amikor szomorúak vagyunk és félünk. De a rossz napokkal és borongós érzésekkel is megküzdhetünk, ha nem az áldozat szerepét vállaljuk, hanem a felelősséget önmagunkért.
Jó, ha van egy jó napunk. Talán nem sok mondanivalónk lesz róla, de annál jobban élvezzük.
Istenem, add, hogy megszabadulhassak attól a kényszertől, hogy áldozat legyek. Segíts elengednem azt a hiedelmet, hogy áldozattá kell válnom, ha azt akarom, hogy szeressenek és figyeljenek rám. Olyan emberekkel végy körül, akik akkor szeretnek, ha élni tudok az erőmmel. Segíts, hogy jó napjaim legyenek, és élvezhessem őket.