Melody Beattie : November 16. AZ ÁLDOZAT CSAPDÁJA

2016.11.16 09:17
„AZ élet nehéz és terhes” . ez a hiedelem gyártja a mártírokat.
Az életről kialakult negatív hiedelmeinket megváltoztathatjuk és eldönthetjük, van-e erőnk véget vetni a szenvedésnek és törődni magunkkal. Nem vagyunk tehetetlenek. Van erőnk – nem arra, hogy másokat megváltoztassunk, vagy uralkodjunk rajtuk, hanem arra, hogy megoldjuk a ránk váró problémákat. Ha minden problémát annak „bizonyítására” használunk fel, hogy az élet nehéz, mi pedig tehetetlenek vagyunk – hát ez a függőség. Az áldozat csapdája.
Az életnek nem muszáj nehéznek lennie. Igazából lehet sima is. Az élet jó. Nem kell „szörnyűségessé” tenni se azt, se magunkat. Nem kell „alul” lennünk.
Igenis van erőnk – több mint gondolnánk – még a nehéz időkben is. És a nehéz idők sem azt hivatottak bizonyítani, hogy az élet rossz. Az élethez éppúgy hozzátartoznak a hullámvölgyek, mint a hullámhegyek, és gyakran jó sül ki belőlük.
Meg tudjuk változtatni hozzáállásunkat; meg tudjuk változtatni magunkat, meg tudjuk változtatni a körülményeinket. Az élet kihívás. Néha több jut a fájdalomból, mint amennyit kértünk; máskor életünkben több az öröm, mint képzelni mertük. Ez mind-mind a csomag része, és a csomag egészében véve jó. Megtanulhatunk kilépni az áldozat szerepéből. Ha megszabadulunk attól a hiedelemtől, hogy az élet merő küszködés, sokkal könnyebbé tehetjük.
Istenem, segíts ma elengednem azt a hiedelmemet, hogy az élet olyan nehéz, olyan szörnyűséges, olyan terhes. Segíts, hogy ezt egy egészségesebb, reálisabb elképzeléssel helyettesítsem.