Melody Beattie : Október 02. BIRKÓZÁS CSALÁDUNKKAL

2017.10.02 09:23
Sokféle módja van annak, hogy megküzdjünk a családunkkal. Egyesek azt választják, hogy egy időre elvágnak minden kapcsolatot családtagjaikkal. Mások fenntartják a kapcsolatot, s közben másfajta viselkedési módot próbálnak elsajátítani. Megint mások egy ideig távol tartják magukat családjuk tagjaitól, majd lassan visszatérnek hozzájuk, de már másfajta alapokon.
Nincs egyetlen és tökéletes megoldás. Tőlünk függ, melyik utat választjuk, melyik felel meg mindenkori szükségletünknek. A lényeg az, hogy választhatunk. Meghúzhatjuk a határokat családunk irányában is. Olyan megoldás mellett köthetünk ki, amely a legjobb nekünk, és szükségtelen emiatt bűntudatot éreznünk. Az a célunk, hogy megfelelő távolságot tudjunk tartani családunk tagjaitól úgy, hogy közben továbbra is szeretjük őket. Az a célunk, hogy egészségesen élhessünk, attól függetlenül, hogy mit tesznek, vagy nem tesznek családtagjaink. Mi döntjük el, hogy ehhez milyen lépéseket kell tennünk. Nem baj, ha valakinek nemet mondunk, ha így akarjuk. Mint ahogy az sem, ha igent mondunk, ha ezt látjuk helyénvalónak.
Istenem, segíts, hogy a megfelelő utat válasszam a családommal való kapcsolattartásban. Segíts belátnom, hogy itt nincs helyes, vagy helytelen. Segíts, hogy megbocsássak, és megtanuljak szeretettel leválni róluk. Tudom, hogy ez nem jelenti azt, hogy a rendszer működése kedvéért le kell mondanom önmagamról, a saját egészséges életmódomról.