MELODY BEATTIE : Október 06. GONDOSKODÁS ÖNMAGUNKRÓL

2017.10.06 08:59
Egészséges és bölcs dolog, ha mások érzelmeit és szükségleteit figyelembe vesszük, és reagálunk rájuk. Ez nem azonos a túlzott gondoskodással. A túlzott gondoskodás önpusztító viselkedés, és rombolja a kapcsolatot – hiszen visszaüt: neheztelünk magunkra, vagy áldozatnak érezzük magunkat miatta -, mert végül felszínre kerül a valódi érzelem.
Egyesek érzelmileg vonzzák a túlzott gondoskodást.
Megtanulhatjuk, hogyan utasítsuk ezt vissza. Törődhetünk a másikkal, szeretettel közeledhetünk hozzá, de tartsuk fontosnak a saját igényeinket és érzelmeinket. A gyógyulás részben azt jelenti, hogy megtanulunk fontosságot tulajdonítani a vágyainknak, érzelmeinknek, és szükségleteinknek és odafigyelünk rájuk, mert különben előre megjósolható és általában nem kívánatos következményeik vannak.
Légy gyengéd és türelmes magadhoz, mialatt ezt megtanulod. Légy megértő magadhoz, ha néha-néha visszazökkensz régi viselkedésedbe, és önmagadat elhanyagolva csak a másik érzelmeire figyelsz.
De állítsd le még ma ezt az ördögi kört! Nem kell felelősséget vállalnunk
másokért. És emiatt nem kell, hogy bűntudatot érezzünk. Sőt azt is megtanulhatjuk, hogy jó érzésekkel töltsön el, ha a saját szükségleteinket és érzelmeinket vállaljuk.
Ma megvizsgálom, nem zökkentem-e vissza a régi kerékvágásba, és megint valaki más érzelmeiért és szükségleteiért vállalok-e felelősséget, miközben a sajátjaimat elhanyagolom. Élek az erőmmel, azzal a jogommal, és felelősségemmel, hogy fontosnak tartsam magam.