Melody Beattie : Október 09. ÖNMAGUNK FELFEDÉSE

2017.10.09 09:26
Kapcsolatainkban azzal nyílunk meg a szeretetre és az intimitásra, ha megtanuljuk nagyon tapintatosan felfedni magunkat mások előtt. Sokan bújunk védőpáncél mögé, amely megakadályozza, hogy mások meglássanak, és megbántsanak. Nem akarunk annyira sebezhetők, lenni. Nem akarjuk közszemlére tenni gondolatainkat, érzelmeinket, félelmeinket, gyengeségeinket. Olykor még az erőnket se. Nem akarjuk, hogy mások lássák, kik vagyunk valójában.
Lehet, attól félünk, hogy elítélnek, elhagynak, vagy nem szeretnek. Lehet, hogy nem vagyunk biztosak abban, jó-e, hogy éppen ilyenek vagyunk. Vagy nem tudjuk, hogyan fedjük fel magunkat mások előtt. 
A sebezhetőség ijesztő lehet, különösen akkor, ha olyan emberekkel élünk egy fedél alatt, akik bántottak, manipuláltak vagy soha nem becsültek meg. Apránként megtanuljuk vállalni a felfedés kockázatát. Olyan embereket választunk ehhez, akikben bízhatunk, és apránként megmutatjuk igazi énünket. Néha félelemből visszatartunk valamit, azt hívén, hogy akkor könnyebben szeretnek mások. Ez illúzió. A titkolózás nem segít se nekünk, se a másiknak, se a kapcsolatnak. Olyan, mint a bumeráng. Az igazi intimitás és közelség létrejöttéhez fel kell fednünk, kik vagyunk igazán. Ez mersze nem azt jelenti, hogy mindenkinek rögtön mindent el kell mondanunk. Ez önpusztító lehet. Megtanulhatunk bízni abban, hogy mindig tudni fogjuk, kinek, mikor, mennyit és hol mondhatunk el. Először ijesztőnek tetszhet, hogy higgyünk abban, mások kedvelni és szeretni fognak akkor is, ha pontosan tudják, kik vagyunk. De ez az egyetlen módja annak, hogy kapcsolatainkban elérhessünk, amit akarunk. Az egésznek az a kulcsa, hogy ne akarjunk a másikon uralkodni, megszabni a rólunk alkotott véleményüket, a kapcsolat alakulásával összefüggő érzéseiket. Megtanulhatjuk, hogy olyan finoman nyíljunk meg, mint egy virág. És ugyanúgy, ahogy a virágok, akkor tegyük, ha süt a nap, és meleg árad ránk.
Ma vállalom a kockázatot, és felfedem igazi valómat egy olyan előtt, akiben megbízhatom. Elengedem néhány védekezési módszeremet, és megkockáztatom, hogy sebezhető legyek – még ha nem is ezt tanultam eddig. Úgy fedem fel magam, mely azt tükrözi, hogy felelősséget vállalok magamért, szeretem magam, egyenes és őszinte ember vagyok. Istenem, segíts elengednem a félelmet attól, hogy mások előtt felfedjem magam. Segíts elfogadnom magam, és elengednem, hogy olyan akarjak lenni, amilyennek mások szeretnének látni.