Melody Beattie : Október 10. A PUSZTÍTÓ KAPCSOLATOK HASZNA

2017.10.10 09:26
Néha segíthet, ha rájövünk, hogy a rossz kapcsolatokból is meríthetünk hasznot.
A kapcsolat hozzájárulhat a tehetetlenséghez, vagy a mártír szerephez. Talán azt a szükségletet erősítheti, hogy másoknak szüksége legyen ránk; növelheti önbecsülésünket, ha úgy érezzük, mi irányítjuk a dolgokat, és erkölcsileg a másik fél fölött állunk. Egyesek úgy érzik, könnyít anyagi és egyéb felelősségeiken, ha bizonyos kapcsolatban benne maradnak.
„Az apám szexuálisan bántalmazott gyerekkoromban – mondta egy asszony. – Én pedig húsz évig zsaroltam emiatt, érzelmileg és anyagilag. Mindig kaptam tőle pénzt, amikor akartam.”
Nem kell szégyellnünk, ha rájövünk, hogy függő kapcsolatunk haszonnal is járt! Ezáltal felismerhetjük a fejlődésünket gátoló akadályokat önmagunkban. Ha őszintén és félelem nélkül tekintünk erre a haszonra, majd elengedjük, elérhetjük az áhított gyógyulást. És készek leszünk arra, hogy elfogadjuk a kapcsolat egészséges jótéteményeit.
Ma nyitott leszek arra, hogy megvizsgáljam, egészségtelen kapcsolataimból miféle hasznom származott. Elengedem azt az igényemet, hogy ki kell tartanom a destruktív rendszerekben; kész vagyok arra, hogy szembenézzek magammal.