Melody Beattie : Október 18. HAJÍTSD EL A SZABÁLYKÖNYVET!

2017.10.18 09:50
Sokan érezzük úgy, hogy szükségünk van egy szabálykönyvre, egy mikroszkópra és egy garancialevélre ahhoz, hogy megbirkózzunk az élettel. Bizonytalanok és ijedtek vagyunk. Vágyunk arra a biztonságra, hogy tudjuk, mi fog történni, és hogyan fogunk cselekedni.
Nem bízunk magunkban vagy az életben. Nem bízunk a tervben. 
Mi akarjuk irányítani a dolgokat. „Választásaimmal iszonyatos hibákat követtem el, s ezek a hibák majdnem tönkretettek. Az élet tényleg sokkolt. Hogy bízhatnék magamban? Hogy bízhatnék az életben és saját ösztöneimben azok után, amiket átéltem?” – kérdezte tőlem egy nő.
Érthető, ha félünk attól, hogy újra összetörünk, különösen, ha figyelembe vesszük, milyen mélypontra jutottunk függőségünk következtében. 
De nem kell félnünk. Bízhatunk magunkban és ösztöneinkben. 
Persze, hogy nem akarjuk ugyanazokat a hibákat elkövetni. De nem is vagyunk ugyanazok, akik tegnap, tavaly voltunk. Tanultunk, fejlődtünk, megváltoztunk. Azt tettük, amit akkor tennünk kellett. Akkor elkövetett hibáink nem akadályozhatják meg, hogy megéljük és megtapasztaljuk, amit az élet ma ad. Rájöttünk, hogy szükségünk volt akkori tapasztalatainkra – a hibáinkra is – hogy eljussunk oda, ahol most vagyunk. Tudjuk-e, hogy életünknek pontosan így kellett alakulnia, hogy megtaláljuk önmagunkat, Felsőbb Erőnket, és ezt az újfajta életet? 
Vagy egy részünk még mindig hibának tekinti a múltat?
Múltunkat elengedhetjük, és bízhatunk mostani magunkban. Nem kell a múlttal büntetnünk magunkat. Nincs szükségünk szabálykönyvre, mikroszkópra, garancialevélre. Csupán egy tükörre. 
Nézzünk bele, és mondjuk magunknak azt: „Bízom benned! Mindegy mi történik, tudsz vigyázni magadra. És továbbra is jó dolgok történnek veled, jobbak, mint gondolod.”
Ma nem ragaszkodom foggal-körömmel a múlt fájdalmas tanulságaihoz. Megnyílok a pozitív leckéknek, melyeket a ma és a holnap tartogat nekem. Bízom abban, hogy tudok vigyázni magamra, és vigyázok is. Bízom abban, hogy a terv jó akkor is, ha nem ismerem pontosan.