Melody Beattie : Október 21. ANYAGI FELELŐSSÉG

2016.10.21 08:42
„Amikor elkezdtem kigyógyulni a gyógyszerfüggőségből, először is hideg fejjel szembe kellett néznem zűrös anyagi helyzetemmel, és rájöttem, hogy tényleg nagy a zűr” – mesélte egy asszony. 
Először nem kerestem valami sokat, de fontos volt nekem, hogy jóvátegyek bizonyos dolgokat. Évekkel azelőttről is voltak kifizetetlen számláim. Utol kellett érnem magam a számlák tekintetében. Kijózanodásom előtt sokkal több pénzem volt. De ahogy telt-múlt az idő, lassan, fokozatosan anyagi helyzetem is jobb lett. Újra hitelképes voltam. Volt egy bankszámlám és egy kis félretett pénzem.
Aztán feleségül mentem egy alkoholistához, és komoly leckéket kaptam a társfüggőségből. Elvesztettem önmagamat, az érzelmeimet, a józan eszemet, és semmivé vált az egész folyamat, ahogy megbirkóztam pénzügyeimmel. Közös bankszámlám lett a férjemmel, és ő annyira túlköltekezett, hogy a végén letiltották a számlát. Hagytam, hogy használja a hitelkártyámat, és ő teljesen leapasztotta. Folyton kölcsönkértünk, hogy ezt a süllyedő hajót valahogy a felszínen tartsuk. Elég sokat kértünk kölcsön a szüleimtől is. Mire a társfüggőségből gyógyulni kezdtem, ismét rettentően zűrös anyagi helyzetbe keveredtem. A hajamat téptem, de egy csöppet sem számított, ki volt a hibás. Komoly anyagi gondokkal kellett szembesülnöm, és nem tudtam, sikerül-e valaha kilábalni belőlük. Lassan, nagyon lassan megpróbáltam kimászni a gödörből. Lehetetlennek tűnt! Nem is akartam gondolni rá, annyira reménytelennek látszott. Mégis végig csináltam. És minden áldott nap megtettem, ami tőlem telt, hogy felelősséget vállaljak magamért. Az első döntés, amelyet meg kellett hoznom, az volt, hogy anyagilag különváltam a férjemtől, és megvédtem tőle magam, amennyire lehetett, még a válás előtt és utána is. A következő döntésem arról szólt, hogy szembe kell néznem anyagi ügyeimmel, és újra fel kell építenem az egészet.
Nehezen ment. Több mint ötvenezer dollár volt a tartozásunk ugyanakkor sokkal kevesebbet kerestem, mint azelőtt. Úrrá lett rajtam a kétségbeesés: önbecsülésem a nullával volt egyenlő, alig maradt energiám. El se tudtam képzelni, hogy élem túl ezt a lidércnyomást.
De sikerült. Lassan, fokozatosan, Felsőbb Erőm segítségével újra kézbe vettem az ügyeimet, és megszüntettem a káoszt. Azzal kezdtem, hogy csak annyit költöttem, amennyit kerestem. Néhány hitelezőmnek kisebb összegekben visszafizettem a pénzt. Elengedtem azt, amire akkor nem voltam képes, és arra összpontosítottam, amit meg tudtam tenni. Nyolc év telt el az óta. Nincs adósságom, amit akkoriban el sem tudtam képzelni. Kényelmesen megélek, van pénzem a bankban. Visszakaptam hitelképességemet. És szándékom szerint ez így is marad. Soha nem akarom elveszíteni a pénzzel kapcsolatos józanságomat, és anyagi biztonságomat – még a szerelem vagy az alkoholizmus kedvéért sem. Isten és a Tizenkét Lépés segítségével ez sikerülni is fog.”
Gyógyulásunk folyamatában mindennap haladhatunk mentálisan, érzelmileg, spirituálisan, fizikailag és anyagilag. Lehet, hogy rosszabbodik a helyzet, mielőtt javulni kezdene, mert az eddigi ködösítés helyett vállaljuk, hogy szembenézünk a valósággal. De, ha egyszer eldöntjük, hogy anyagi felelősséget vállalunk magunkért, jó úton vagyunk.
Istenem, segíts észben tartanom, hogy ami ma reménytelennek látszik, gyakran megoldódik holnap, akkor is, ha egyelőre nem látom a megoldást. Ha eddig hagytam, hogy mások problémái ártsanak anyagi helyzetemnek, segíts ismét meghúznom a pénzzel kapcsolatos határaimat, - és meghatároznom, mi az, amit hajlandó vagyok elveszíteni. Segíts megértenem, hogy nem kell engednem, hogy mások anyagi felelőtlensége, szenvedélyei, betegségei vagy problémái anyagi kárt okozzanak nekem. Segíts, hogy élhessek jelenlegi anyagi körülményeim ellenére is és bízzam abban, hogy ha jóváteszem, amit kell, és felelősen viselkedem, minden jóra fordul.